Biografi: Rivaldo

Rivaldo

De flesta kanske bara kommer ihåg Rivaldo för sin filmning mot Turkiet i VM 2002, men gör inte det. Rivaldo är en av de bästa spelarna från sin generation och var stundtals briljant.

Klubbkarriär

Som många andra brassar hade Rivaldo en svår barndom. Han växte upp i en favela i Recife. Han var hjulbent och tappade flera tänder, dessutom dog hans far i en olycka.

Hans första proffskontrakt fick han ett år efter faderns död när han 16 år, med Paulista. Han spelade sedan för Santa Cruz innan han fick sitt genombrott som 20-åring i Mogi Mirim, där han gjorde 10 mål på 30 matcher.
Corinthians skrev kontrakt med han, och han hade en framgångsrik säsong där med 17 mål på 41 matcher innan han gick vidare till en annan toppklubb i Brasilien, Palmeiras. Succén fortsatte där, och 1996 köptes han av spanska Deportivo.

Det blev bara en säsong i den galiciska klubben, där han gjorde 21 mål, fjärde bäst i ligan. Louis van Gaal köpte han till Barcelona, och det var där han blev en av de bästa i världen.

Han gjorde 19 mål under sin första säsong och var mycket viktig i laget som tog hem både ligan och cupen.
Han fortsatte spela bra i Barcelona trots bråk med van Gaal om han borde vara vänsterytter eller playmaker. Efter millenniumskiftet sparkades van Gaal, och under nye tränaren Llorenc Serra Ferrer ökade Rivaldo sin målproduktion, men Barça vann ingen titel.

2001 blev det återigen en ny tränare, gamla Barcelonaspelaren Carles Rexach. Under tiden med Rexach som tränare vann Barcelona ingen titel, och 2002 var van Gaal tillbaka, och fejden med Rivaldo återupptogs, det slutade med att Rivaldo löstes från sitt kontrakt och skrev på för Milan.

I Milan hade han skadeproblem och spelade inte mycket när laget vann cupen och Champions League, och han lämnade efter en säsong.

Efter en snabb vända hemma i Brasilien och spel i Cruzeiro skrev han på för grekiska Olympiakos, och det blev en nytändning för brassen.
Under tre säsonger var han klubbens stora stjärna, och han gjorde 43 mål på 81 matcher, mer än ett halvt mål per match i snitt, och han vann grekiska ligan varje säsong med Olympiakos.

Han spelade sedan en säsong i rivalerna AEK Aten innan han skrev på för Bunyodkor i Uzbekistan för att tjäna ihop rejält med pengar innan han lägger av med fotbollen.

Landslaget

Rivaldo blev uttagen till OS 1996, men blev syndabock när Brasilien åkte ut i semifinalen mot blivande mästarna Nigeria. I bronsmatchen krossade brassarna Portugal med 5-0. Rivaldo petades efter OS av förbundskapten Mario Zagallo, men togs till nåder innan VM 1998, där Rivaldo gjorde tre mål, och sänkte Danmark i kvartsfinalen med två av dem.

VM 2002 blev Rivaldos bästa mästerskap. Allt gick ju galant i gruppspelet, där Rivaldo gjorde sin ökända filmning mot Turkiet. Han gjorde mål i alla gruppspelsmatcher, och gjorde ett mycket snyggt mål i åttondelen mot Belgien. I kvarten mot England sänkte Ronaldinho fotbollens hemnation efter att först spelat fram Rivaldo till ett mål och sedan satt den kända frisparken.

I semifinalen mot Turkiet gjorde Ronaldo det enda målet, och han gjorde också båda i finalen.
Så trots incidenten mot Turkiet gjorde Rivaldo ett bra VM, och blev uttagen till all star-laget, och delade med Miroslav Klose andraplatsen i skytteligan efter Ronaldo.

Bonus:

Rivaldo fullbordar sitt hattrick med en bicicleta mot Valencia i den sista minuten av säsongen och tog dem till Champions League.
Rivaldos frispark i 92:a minuten mot Fenerbache
Rivaldo lobbar in bollen från mittcirkeln

William Edström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *