Biografi: Alexandre Pato

Alexandre Rodrigues da Silva, mer känd under namnet Pato (portugisiska för ”anka”), föddes den 2:a september 1989 i Pato Branco. Det är därifrån den snart 22-årige brassen fått sitt artistnamn ifrån. Alexandre har ofta jämförts med sin landsman Ronaldo för sin snabbhet och teknik och hans favoritspelare sägs också vara Ronaldo. Pato gjorde sitt första landslagsmål i mars 2008, i en jubileumslandskamp mot Sverige. Matchen spelades på Emirates Stadium i London och Pato blev matchhjälte efter en tabbe från Rami Shaaban i det svenska målet. I början av februari hade han gjort fyra mål på tolv A-landskamper.

Pato började spela fotboll redan när han var fyra år och visade tidigt sina skickligheter. Vid elva års ålder (2001) började han också spela för en av Brasiliens bästa klubbar, Internacional, och flyttade till Porto Alegre där han började dela bostad med 83 andra förhoppningsfulla ungdomar. Året innan detta, 2000, visade röntgenbilder att Pato hade en tumör i ena armen och den skulle utvecklas till cancer inom två månader om den inte opererades bort. Familjen hade inte råd med en operation, men läkaren Merdan Taspinar var vän till familjen och gjorde operationen gratis. Utan denna operation hade Alexandre inte kunnat fortsätta sin fotbollskarriär, han har alltså mycket att tacka Merdan för.

Pato gjorde 2006 Internacionals andra mål i VM för klubblag, då laget besegrade Al-Ahly med 2-1 och fick möta Barcelona i finalen. Han debuterade som 17-åring i klubbens seniorlag och spelade sin debutmatch i november 2007. Han hjälpte också Brasilien till en vinst i Sydamerikanska ungdoms-VM 2007, där hans egen insats var fenomenal. Därefter var det många storklubbar i Europa som ville kontraktera honom, men till slut var det Milan som vann dragkampen och lyckades sno åt sig brassetalangen. Han var 17 när han flyttade till Milano, men eftersom italienska lag inte får värva spelare under 18 blev hans övergång först officiell när Pato blivit myndig.

Alexandre har själv sagt att han alltid haft ett gott öga för Milan, att hans favoritspelare Ronaldo spelade i klubben gjorde inte saken sämre. Han hade aldrig någon annan klubb i tankarna, har han berättat senare. I januari 2008 blev övergången till den italienska storklubben officiell och brassen blev spelklar. Han visade redan tidigt sina kvalitéer på fotbollsplanen och blev snabbt en publikfavorit bland de rödsvarta Milano-borna. Hittills har han bara vunnit en titel med Milan, Serie A 2010/11. Kommande säsong blir han en mycket viktig spelare i försöket att försvara scudetton.

/Henric Holmberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *