Biografi: Karim Benzema

Karim Benzema föddes den 19 december 1987 i staden Lyon i Frankrike. Hans föräldrar är från Algeriet. Benzema växte upp med sina 9 syskon och sin far Hafid i staden Bron.

Karim Benzemas karriär började i laget Bron som låg i staden som han bodde i. När han var 9 år så gick han dock till Olympique Lyonnais ungdomsakademi, en av de för närvarande bästa klubbarna i Frankrike. Säsongen 2004-2005 så debuterade Benzema för Lyon. Hans debutmatch var mot Metz och han kom in som avbytare i den 77:e minuten och de vann med 2-0. Han gjorde assist till det andra målet och redan nu sågs han som ett stort framtidslöfte. Han vann 3 titlar med Lyon. Hans Champions-Leaguedebut kom mot norska klubben Rosenborgs BK.

Han fick spela ganska lite vid den tiden, men trots det så var han ju bara 17 år och han fortsatte att kämpa.

Säsongen 2007-08 så blev Karim Benzema en startare för Lyon vid 20-års åldern och gjorde  i snitt hela 30 poäng per säsong i 3-4 säsonger och han vann 7 ligatitlar med Lyon och då var han bara 23 år(!). Samma år så debuterade Benzema för Frankrike mot Österrike och han gjorde dessutom enda målet i gruppspelsmatchen som slutade med 1-0.

Vid den tidpunkten så hade han såklart många, många ögon på sig efter att han hade gjort 43 mål på 112 matcher för Lyon-tröjan. Manchester United, Real Madrid, Barcelona och många fler klubbar ville värva honom.

Den 1 Juli, 2009 så värvade Real Madrid denna Karim Benzema och de vann kampen mot de andra storklubbarna i Europa. Han köptes för 35 miljoner euro och den kunde då gå upp till 40 miljoner euro p.g.a olika klausuler. Den 9 Juli så klarade Benzema läkarundersökningen och då skrev han ett 6-årskontrakt med den spanska giganten.

Hans debut för Real Madrid kom den 20 Juli mot den irländska klubben Shamrock Rovers i Dublin då han kom in en halvtimme. Den 24 augusti var det dags att möta Rosenborgs BK i Madrid. Benzema gjorde 2 mål i en 4-0-vinst i träningsturneringen Santiago Bernabeu Trophy. Den sommaren så gjorde han hela 5 mål för Real Madrid i försäsongen, lika många som legendaren Raul.

Benzema gjorde sin La-Ligadebut mot Deportivo La Coruna den 29 augusti. Hans första mål i en tävlingsmatch var mot Xerez, som besegrades med hela 5-0.

Säsongen 2010-11 så startade säsongen inte exakt som Benzema ville, han fick inte så mycket speltid till förmån av Gonzalo Higuain och fick bara hoppa in ibland i slutet av matcherna. Dock så blev Higuain skadad och de hade inga andra anfallare förutom Benzema. Han gavs mer och mer matcher från start och den 4 december så gjorde han hat-trick mot Auxerre i Champions League och gjorde det 300 målet i Champions League för Real Madrid.

Den 22 februari så mötte Real Madrid hans gamla lag Lyon. Benzema gjorde mål efter 40 sekunder efter att han hade kommit in. Matchen slutade 1-1.

Denna säsongen kunde kallas ganska lyckad då han gjorde 26 mål på 31 matcher från start och 17 inhopp.

Säsongen 2011-2012 har än så länge varit lyckad, han har spelat alla matcher och har gjort hela 8 mål på 7 matcher hittils.

Nu är frågan om han kommer fortsätta såhär bra i Real-Madridtröjan eller kommer han inte kunna fortsätta såhär? En sak som är säker är i alla fall att han har förbättrats extremt mycket och det är många,liksom jag som tror att han kommer näta mycket för den vita tröjan.

/Lindi Mejzinolli

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *