Biografi: Mario Götze

Tonåringen som erövrat hela Tyskland

Namn: Mario Götze

Född: 3 juni 1992

Födelsestad : Memmingen, Tyskland

Modeklubb: SC Ronsberg

Position: Mittfältare

Den 30 april 2011 exploderade Signal Iduna Park i Dortmund i ett glädjevrål som hördes över hela Tyskland. Borussia Dortmund, föreningen från det industripräglade Ruhrområdet, hade tagit sin första Bundesligatitel på nio år, sitt sjunde i ordningen, och hade lyckats med något så unikt som att förvandla en ordinarie startelva med en medelålder på knappt 23 år, till tyska mästare. Den allra yngste spelaren, och enligt många också viktigaste, Mario Götze hade inte ens fyllt 19. Denna fantastiska framgångssaga, vars liknelse man egentligen bara läser om i serietidningar, startade i början av nittiotalet ungefär 44 mil därifrån.

 

I början av sommaren 1992 fick familjen Götze ett efterlängtat och välkommet tillskott. Det var lille Mario som hade kommit till jorden och storebror Fabian hade fått sig en lekkamrat.

Det var den 3 juni för att vara exakt och platsen var Memmingen, ett par mil väster om sydtyska München. Familjen, en välbärgad och välutbildad sådan, hade sina rötter i området. Mamman föddes i Ronsberg 2 mil sydost om Memmingen och pappan bara några kilometer därifrån, men trots detta har södra Tyskland aldrig riktigt varit ”hemma” för varken Fabian eller Mario. Fabian, också han fotbollsspelare, föddes två år före Mario och har under sin uppväxt fått vara med om en hel del flytter. Pappa Jürgen, professor i datorteknik, har genom sitt arbete sett till att en hel del platser avverkats. Vid tiden då Fabian föddes arbetade han som forskningsassistent i München efter att ha mottagit diverse diplom och doktorshandlingar och året efter tog han en forskartjänst i datavetenskap vid Yale University. Där blev det visserligen bara två år, man flyttade hem lagom till Marios födelse och Jürgen återtog sin tjänst i München, men ännu var det inte dags att slå sig ner.

 

1995 hade familjen levt i södra Tyskland i ungefär tre år och när Mario var tre år gammal gick flyttlasset till USA igen. Den här gången var det Rice University som var anledningen eftersom Jürgen fått en tjänst vid elektro- och datorteknik institutionen. Här jobbade han i ungefär ett år och efter detta valde man moderns hemstad Ronsberg. Det var något år efter detta som Mario började spela fotboll. Som femåring, 1997, började han spela i SC Ronsberg tillsammans med Fabian och det var alltså här han startade sin så framgångsrika fotbollskarriär som pytting, men att det skulle bli fotboll var långt ifrån självklart då mamma och pappa lät pojkarna testa på alla möjliga sorters aktiviteter. I en intervju med11freunde säger pappa Jürgen att han egentligen ville lära pojkarna spela tennis, han själv spelade tennis på division 4 nivå, men det blev till slut fotboll efter att man gått igenom nästan alla sporter som fanns. Baseboll, basket och skidåkning var ingenting som föll pojkarna i smaken. I samma intervju säger Jürgen att han inte har någon aning om varifrån Mario fått sin fantastiska talang. ”Jag kan inte säga var talangen kommer ifrån, både min fru och jag har alltid haft ett genuint sportintresse men fotboll var bara en av många sporter vi introducerade för pojkarna. Jag själv har spelat tennis och min fru var skidåkerska och när vi bodde i USA berodde sporterna helt på vilken årstid det var. Men efter Rice University, när vi flyttade tillbaka till Ronsberg fanns där två fantastiska fotbollsplaner och det var väl då fotbollintresset växte fram hos pojkarna”. På frågan om när Jürgen själv förstod att Mario kunde bli något inom fotbollen så svarar han: ”Det var nog när vi flyttade till Dortmund, Mario varierade lite mellan fotboll och tennis i början, men man märkte att han var duktig när Borussia hörde av sig om honom. Sedan när han blev uttagen i landslaget vid 15 års ålder insåg jag att han kunde bli professionell”.

 

En person som tydligen såg Marios talang tidigare än pappa Jürgen var Christian Droese, ungdomstränare i SV Hombruch. Hombruch blev Marios andra klubb i karriären efter att flyttlasset slutgiltigt gått till Dortmund 97-98 på grund av att Jürgen skaffat jobb där, och tidigt fick Mario spela med de äldre killarna i föreningen. Droese säger: ”När Mario var sex år gammal kunde han skjuta med båda fötterna och han kunde limma bollen på vristen som om det vore det mest självklara i världen, han hade så mycket talang att inte ens jag kunde stoppa honom”. Enligt Droese såg han tidigt att Mario var något för landslaget, trots den unga åldern. Marios bror Fabian spelade också i Hombruch och blev efter några år scoutad av Borussia och det dröjde inte länge förrän man också fick upp ögonen för Mario. Medan Marios äldre lagkamrater i Hombruch sprang och jagade bollen, som små ankor jagar brödsmulor, uppträdde Mario på sin mittfältsposition som om han vore vuxen och i juli 2001 klev han alltså över till storklubben Borussia Dortmund, nio år gammal. Christian Droese visste direkt: ”En sådan extraordinär pojke kommer jag aldrig träna igen”.

 

I Borussia Dortmund gick Mario igenom de olika ungdomslagen blixtsnabbt och han var alltid bäst i sin åldersklass. I själva verket var han FÖR bra. Lars Ricken, före detta landslagsspelare och nu ungdomstränare i Borussia, hade Mario i U-17 och U-19 laget och enligt honom var Mario för bra för alla åldersklasser. Så att han år 2009 fick chansen i A-laget var inte mer än rätt. Den 21 november, när han var 17 år och 5 månader gammal, gjorde han debut i Bundesliga när han i den 88:e minuten hoppade in mot Mainz. När Mario etablerade sig i A-laget, säsongen efter, hade han ett imponerande CV att visa upp sedan sina år inom ungdomsfotbollen. 2008 vann han västra Bundesliga för B-juniorer, 2009 vann han västra Bundesliga för A-juniorer och 2009 och 2010 vann han det individuella priset, Fritz-Walter-Medallie, för bästa unga spelare i Tyskland. Dessutom hade han hunnit med alla de tyska ungdomslandslagen med start 2007 då han fick chansen i U-15 landslaget. Den största framgången internationellt kom 2009 när han med U-17 landslaget vann EM där han var kapten i några matcher och dessutom gjorde ett mål. Efter EM spelades VM, där Mario spelade en stor roll för Tyskland och gjorde två mål i gruppspelet, men tyvärr gick man inte vidare till slutspel. Marios aktier stärktes likväl.

 

Den 29 augusti 2010 gjorde han sitt första mål i Bundesliga när han nyss fyllt 18 och samma säsong, guldsäsongen 2010/2011, blev Mario bofast i Dortmunds A-lag sedan Shinji Kagawa skadat sig och blivit borta för resten av säsongen. Säsongen slutade som sagt med guld och för Marios del blev det 6 mål och 16 assist. Han hann dessutom med att göra debut i det tyska A-landslaget i början av säsongen. Den 17 november 2010 hoppade han in i träningsmatchen mot Sverige och blev den yngste tyska landslagsspelaren sedan 1954 och lovorden haglade över honom. ”Så som Mario spelar i Bundesliga, med sitt lugn och sin tekniska briljans har han nu fått chansen i landslaget, och jag gillar vad jag ser. Jag ser vad han kan, han kan nå den allra högsta nivån”, sade förbundskapten Joachim Löw entusiastiskt. Det tyska fotbollsförbundets tekniska direktör Mathias Sammer ville inte vara sämre och kallade honom för en av de största talangerna tysk fotboll någonsin haft. ”Han är en exceptionell spelare, han har bra snabbhet, är extremt kreativ och har enastående tekniska färdigheter”.  Efter säsongen 2010/2011 känns dessa lovord väl befogade.

 

Mario själv är ödmjuk och erkänner att han är förvånad över sin utveckling och i synnerhet hur snabbt det har gått. ”Det faktum att det har gått så fort, det hade jag inte förväntat mig. Men att den stora hajpen omkring mig skulle belasta mig det tycker jag inte. Jag är omgiven av en fantastisk miljö, jag har min familj, min rådgivare och mina vänner. De ger mig den trygghet jag behöver för att fortsätta prestera på fotbollsplan”.

Mario Götze. Foto: Steindy

Och prestera, det har Mario fortsatt göra. I den allra första Bundesligamatchen säsongen 2011/2012 mellan Dortmund och Hamburg gjorde Mario ett mål och två målgivande pass. Att denna säsong ska bli ännu bättre för den unge tysken är ingen högoddsare, och hur långt Mario kommer gå står skrivet i stjärnorna, men att det blir långt, det vet vi alla vid det här laget. Hans storhet är nog svår att förstå men i Tyskland råder det inga tvivel om att Götze är den nye Messi.

På en presskonferens i våras, efter att guldet blivit klart, sade Dortmunds manager Jürgen Klopp med ett leende: ”Jag är särskilt tacksam mot Mario Götzes fader, Jürgen Götze, att han flyttade hit till Dortmund för ett par år sedan och tog tjänsten vid Dortmunds tekniska universitet, utan honom hade inte Mario varit här hos oss”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *