Marcus Birro

Marcus Birro, en stor favorit bland många av oss oavsett om man älskar Serie A eller inte, har ställt upp på en intervju där han ger oss svar om bl.a Italien, Champions Leauge, Serie A och lite till. Jag hyser stor respekt för Birro och att få göra en intervju med just Marcus var något extraordinärt. Denna intervju har jag, http://milanrossoneri.blogg.se/, gjort tillsammans med Mattias Sörensson som driver fotbollsoraklet.se

Vad hade du för tankar och känslor inför Roma-Milan?
Att det var sista tåget som gick, om Roma skulle ha chansen att vinna ligan. Men jag hade fel. Till skillnad från SJ så går det fel tåg på den här resan. Genoa klarade o-o borta mot Inter och chansen finns fortfarande.

Vad tyckte du om matchen och om Milan? Blev du förvånad/överraskad över något?
Glädjande att se Pirlo fortfarande vara så hungrig. Roma verkade rejält slitna, de många (och viktiga) skadorna verkar ta ut sin rätt.

Vad kunde Ranieri respektive Leonardo ha gjort för taktiska drag till sitt lags fördel?
Ranieri sade efteråt att han tyckte att spelarna såg slitna ut. Därför var det märkligt att han (likt Spalletti för övrigt) inte gjorde fler byten. Leonardo gjorde nog det mesta rätt, trots allt. Helt missnöjd med oavgjort borta mot Roma, inför ett utsålt Olympico, är verkligen inget dåligt resultat.

Matchens spelare samt besvikelse, enligt dig?
Jag älskar att se De Rossi spela foboll. Till och med när han är dålig, är han bra.

Inter kryssade igår kväll mot Genoa. Än finns det hopp både för Milan och Roma. Eller är det kankse så att Roma-Milan matchen avgjorde ligan?
Nej, som jag skrev tidigare. Chansen finns absolut fortfarande, både för Milan och Roma.

Mycket fokus kommer att ligga på Beckham när Milan reser till Manchester. Kan det gynna Milan på något sätt? Vad tror du om Milans chanser att ta sig till kvartsfinal?
Jag tror absolut Beckham kan höja sig ett par snäpp. Vilken saga det hade blivit, Beckham skjuter Milan vidare i cupem, på Unieds bekostnad. Men det blir så klart mycket svårt. United är skrämmande starka.

Pato är med i truppen och åker med laget till dem brittiska öarna. Dock är det inte säkert att ”ankan” kommer spela. Hur viktig är Pato för Milan på en skala 1-10?
När Pato är frisk är han en åtta. Han är den felande länken mellan oavgjot och seger. Han kan avgöra en match på egen hand. Sedan kanske det trots allt är ett litet svaghetstecken, detta att Milan är så beroende av en såpass ung spelare.

När vi ändå är inne på temat Champions Leauge. Vilket lag kommer stå som segrare på Santiago Bernabéu?
Jag har ju hela tiden sagt Bayern. Tyvärr. Jag hoppas mycket på Milan och Fiorentina. Det hade varit så skönt att få ett italienskt lag i finalen.

Efter Champions Leauge kommer blickarna vändas mot Sydafrika. Hur ser du på Italiens chanser att försvara sitt VM-guld? Och vad behövs för att dem ska lyckas med den bedriften?

Jag bedömer chanserna som minimala. Samtidigt är det Italiens chans. När ingen tror på dem, brukar de gå runt. Jag tror Lippi måste få till mixen av spelare från 06 och unga nya spelare att fungera prickfritt, fulltständigt korrekt. Sedan måste alla stjärnor stå rätt på himlen.

Tillbaka till Italien och Serie A. Tråkig, defensiv, långsamt tempo, filmningar, fuskare – är ord jag ofta får höra när italiensk fotboll kommer på tal. Efter Zlatans flytt till Spanien så finns det nästan inget intresse för Serie A i Sverige. Vad behövs för att folk ska inse hur bra och rolig ligan är?
Folk är fortfarande extremt fördomsfulla, okunniga och lata när det gäller italiensk fotboll. Det är ren och skär dumhet. Man orkar helt enkelt inte bry sig om hur det förhåller sig i verkligheten. Det är en stor skam. Samtidigt är vi rätt många som hittat nyckeln till den glittrande skattkistan som är Serie A och om de andra inte vill ha vad vi har är det deras förlust.

Beskriv Serie A med poesi.
Italiensk fotboll är en god och ljus drog. I svåra stunder är Serie A faktiskt det enda som håller mig uppe, som ger mening åt mitt liv. det är säkert rätt patetiskt men det är också väligt befriande. Jag älskar att jag älskar Serie A.

Lite om dig nu Marcus.

När blev du Romanista och varför?
1989 var jag i Rom under en längre period och blev blixtförläskad i staden och laget. Det är en kärlek somr istar sig allt djupare för varje år.

Vad är det roligaste du har jobbat med i fotbollsvägar?
Att få skriva om det som ligger närmast hjärtat har varit en stor ynnest.

Du har bland annat tagit emot det stora bloggpriset, förväntade du dig det? Och hur kändes det?
Jag blev väldigt glad. Också när jag vann Guldskölden som årets bästa blogg och sportkrönikör 2009. Jag är ju egentligen författare så det var hur stort som helst för mig att få uppskattning av läsarna. Dessa priser har det gemensamt, att det är läsarna som röstar. Det är för dem jag skriver, inte för andra journalister. Jag är väldigt stolt över att så många vill läsa det jag skriver och dessutom verkar tycka om det. Det gör mig varm och glad.

Beskriv dig själv med tre ord.
Nykter, arbetsvillig, melankolisk.

Fem snabba frågor:

Milanos stolthet? Paolo Maldini

Italiens stolthet? Gli Azzurri

Italiens bäste spelare genom tiderna? Svårt. Det får bli några. Cannavaro, Maldini, Tardelli, Dino Zoff

Maldini eller Baresi? Maldini

Boban eller De Rossi? De Rossi

MILANrossoneri vill rikta ett jättetack till Marcus som ställde upp på denna intervju.

Martin på Milanrossoneri har skrivit detta men intervjuvn har gjorts av Martin och Mattias.

//Martin, Mattias Sörensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *