Biografi: Steven Gerrard

Steven Gerrard-Så blev den lokale förortsgrabben superstjärna

Namn: Steven Gerrard

Född: 30 maj 1980

Födelse stad: Liverpool, Houyton

Modeklubb: Liverpool FC

Position: Mittfältare

I maj 1980 föddes en liten kille som skulle komma att erövra det område han växte upp i. För Steven Gerrard stod det tidigt klart att det var Liverpool som gällde.

Redan som liten höll han stenhårt på laget och var ofta på matcherna.

Men hans karriär i klubben kunde blivit väldigt kortvarig när han knappt tränat med klubben i ett år så var han på ett fält med en granne och sparkade boll. Bollen flög in bland höga brännässlor och Gerrard sprang för att hämta den. Han insåg att han antagligen skulle bränna sig om han plockade upp bollen så han sparkade ut den. I samma sekund som han sparkade kände han en smärta som han beskriver att han aldrig känt sedan dess skrikande la han sig på marken. Grannpojken kom springandes för att se vad som hänt. Gerrard frågade skrikandes vad det var som orsakade smärtan pojken lyckades inte få fram ett ord. Gerrard såg efter en rostig högaffel hade spetsat hans tå. Han kördes till sjukhus där läkaren ville amputera tån. Men Gerrards pappa förklarade för läkaren att Gerrard tränade med Liverpool och ringde genast Steve Heighway som var ansvarig för Liverpools ungdomsakademi. Heighway vann debatten med läkaren och Gerrard fick behålla sin tå.

Gerrard tränade på under Steve Heighways ledning med Michael Owen och Jaime Carragher som lagkamrater och vänner. Gerrard och Owen fann varandra på en gång på planen. Gerrard var framspelaren som kunde Owens varenda rörelse och därför kunde spela fram honom till dem perfekta lägena och Owen var avslutaren som aldrig missade. Men när det blev dags för uttagningarna till internatfotbollsskolan Lillyshall blev Gerrard inte antagen något som Gerrard skriver i sin biografi tog honom väldigt hårt. Eftersom Lillyshall innebar en nästan automatisk plats i engelska U-17 landslaget. Men Gerrard fick revansch när eleverna från Lillyshall spelade en träningsmatch mot Liverpools ungdomslag och Liverpool vann.

Men tiden i Liverpools akademi bjöd också på väldigt mycket skratt och ban annat kom Gerrard på iden att man skulle låsa in lagets sjukgymnast på hans egen klinik dörren gick att låsa från utsidan samt köra Paul Ince bil med en körlektion i bagaget.

Tacklingar var något Gerrard redan som ung älskade.

Redan i Ungdomslaget tacklade han lagkamrater med full kraft. Inte av elakhet det var bara så att dem hade bollen och han ville ha den. Gerrard visste inte hur han skulle göra för att hålla igen och tillslut gick Steve Heighway till Gerrards pappa och frågade om det var något problem hemma som gjorde honom arg. Det var inte det att man ville att Gerrard skulle sluta vara aggressiv eftersom det då precis som nu var en av hans största tillgångar men däremot lugna ner sig. Till slut fick Gerrard komma till idrottspsykologen Bill Beswick som bland annat sa att Gerrard skulle tänka sig ett trafikljus som en signal på när han skulle tackla och när han skulle lugna ner sig. Det blev bättre men Gerrard skriver själv att han aldrig skulle kunna spela i en annan liga än den egeiska eftersom han älskar närkamper för mycket.

Liverpool

Samma år som vännen Michael Owen fick sitt stora internationella genombrott genom sitt solo mål mot Argentina i Frankrike VM-98 flyttades Steven Gerrard upp till Liverpools A-lag. I November samma år hoppade han in mot Blacburn när Liverpool redan ledde med 2-0 som ersättare för den norske högerbacken Veggard Heggem. Gerrard fick en chans att slå in ett inlägg i den matchen men det blev misslyckat och gick högt över allas huvuden och hamnade nästan på läktaren. En vecka senare var det dags för match mot Tottenham. Gerrard fick veta att han var uttagen i startelvan av Jaime Carragher när denne passerade honom och en journalist som intervjuade honom. Gerrard var övertygad att han skulle spela på centrala mittfältet och ställas mot Allan Nielsen. Nästa morgon fick han veta att han skulle spela höger kant vilket satte honom mot fransmannen David Ginola som nyligen då blivit nominerad till årets fotbollsspelare. Matchen slutade 2-1 till Tottenham och Gerard hade torra problem med den franske världsstjärnan.

Under kommande säsongen 199/2000 började Gerrard imponera i Liverpool. Han gjorde mål mot Sheffield Wednsday och började lära sig spela över hela planen – Höger back, vänster back, central mittfältare och höger mittfältare Gerrard behärskade allt. Den 5 Februari tog han hand om Harry Kewell när Liverpool slog Leeds med 3-1 och en vecka senare var han mannen bakom Titi Camaras matchvinande mål mot Arsenal på Highbury. I samma match hindrade han Fredrik Ljungberg från att göra mål.

Året därpå skulle bli sagolikt för Steven Gerrard då han var med och vann tippen med Liverpool (UEFA Cupen, Liga Cupen, FA Cupen) med vännens Michael Owens show mot Arsenal i FA-Cupen då Owen avgjorde med två mål trotts att Liverpool var i stort sett utspelade i första halvlek som största minne.

Laget firade FA-Cup triumfen men Gérard Houllier var inte nöjd utan ville att laget skulle ta det i honom högre aktade UEFA-cup titeln vilken man också gjorde.Under säsongen gjorde Gerrard även ett mål på Manchester United som blivit framröstat till Liverpools snyggaste mål i Premier Leauge. Han blev även utsedd till årets unga spelare i England.

Efter det här följde ett år då Liverpool kom tvåa i ligan, men därefter fick man stora problem och man lyckades till slut under sängen 2003-2004 precis ta en Champions Leauge plats 30 poäng bakom Arsenal.

Steven Gerrard började nu fråga sig om verkligen Liverpool var den bästa klubben för hans karriär? Han älskade klubben men samtidigt kände han att han längtade efter att få spela i Champions League. Både han och Michael Owen såg hur Arsenal, United och Chelsea började få ett för långt försprång och insåg att det inte var säkert att Liverpool skulle nå en Champions League plats.

Efter den här säsongen fick Gérard Houlier lämna och istället kom Rafa Benitez in.

Samtidigt med Benitez ankomst fick Gerrard höra att Chelsea var intresserade att köpa honom. Tillslut bestämde sig Gerrard ändå för att stanna.

Benitez blev den som satte Steven Gerrard i den roll som han är i idag där han fyller på och går in i boxen. Benitez ville se Gerrard i den rollen eftersom han redan hade Dietman ”Didi” Hamman och dessutom ville ta in Xabi Alonso i laget.

Benitez första säsong skulle sluta i succé. Men i gruppspelet i Champions League var det osäkert om Liverpool skulle ta sig vidare det krävdes en seger i sista matchen mot Olympiakos med minst två mål för att man skulle ta sig vidare.

I slutskedet av matchen gjorde Steven Gerrard 3-1 till Liverpool med ett riktigt kanon skott från strax utanför straffområdet. Gerrard visste att han skulle bli avstängd om han fick ett gult kort men struntade i det och sprang ut för att fira med den klack som han själv varit en del av som ung.

På vägen till finalen slog man sedan Juventus och Chelsea och åkte därefter till Istanbul för att spela final mot Milan.

Inför matchen fick Steven Gerrard ett mms från Chelsea kaptenen John Terry där han önskade lycka till.

När man låg under vid halvtid med 3-0 började stora delar av laget deppa ihop Jaime Carragher ger föreslog att man skulle se till att bara komma ifrån matchen med hedern i behåll. När det är som mest deppat hör Gerrard något från läktaren. Liverpool klacken står och sjunger ”You’ll never walk alone” så det hörs ner till omklädningsrummet.

”Kom igen nu, dem har inne gett upp och det ska inte vi heller.” sa Gerrard.

Steven Gerard blev sedan i högsta grad delaktig i vändningen som slutade med seger.

I Maj 2006 gjorde han sin nästa vändning av en match när han i stort sett på egen hand avgjorde FA-Cup finalen mot West Ham den lokalle grabben från förortskvarteret Houyton hade blivit Liverpools kapten och store hjälte.

Samma år utsågs han även till årets spelare i Engelska ligan av både media och spelare ett pris som han även vann säsongen 2008-2009.

England

Steven Gerrard gjorde sin england debut mot Ukraina 2000 under Kevin Keagan som förbundskapten. Samme Keagan tog sedan ut honom till EM i Holland och Belgien. Steven Gerrard menar i sin biografi att hemlängtan till mycket förstörde mästerskapet för honom. Mot Tyskland fick Gerrard oväntat för honom göra ett inhopp för lagkamraten Michael Owen. Under matchen hann Gerard bland annat tackla tyske lagkamraten Didi Hamann. Efter matchen fick Gerrard ordentligt med beröm och han fick blodad tand av det. Han ville starta i sista gruppspels matchen mot Rumänien och körde därför stenhårt på träningen så hårt att han sträckte sig i ivern. Gerrard försökte in i det sista bli frisk från sträckningen som han inte ville erkänna för läkaren. När han väll berättade det för Kevin Keagan tog Keagan på sig ansvaret för det hela. För att inte utsätta Gerrard för medierna satte han honom på bänken för att det inte skulle komma ut vad som hänt.

Gerrard skulle göra sitt första mål mot just det Tyskland han fått ett genombrott mot under den förkrossande 5-1 segern för England i September 2001 och naturligtvis var det med ett härligt distansskott.

Gerrard missade VM 2002 i Japan och Syd Korea på grund av en skada.

Under EM 2004 gjorde Gerrard en inte lika lyckad fram spelning mot Frankrike när han slog en bakåt passning till David James men inte såg Thierry Henry som gömde sig bakom Sol Campell. Situationen blev en straff efter att James fällt Henry och Frankrike vann med 2-1.


/Anders Moberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *